info@exlibrismuzeum.hu

Palásthy Lajos gyűjteményéről

A honlap indításakor elsődleges célunk volt, hogy Palásthy Lajos (1931-2020) gyűjtő 1959 óta gyűjtött exlibriseit, kisgrafikáit, alkalmi grafikáit a nagyközönség elé tárjuk.

Palásthy Lajos az egyetem elvégzése után munkahelyén kollégáitól hallott először az ex librisről. Ez idő tájt (1959) alakult meg a Kisgrafika Barátok Köre, aminek alapító ülésére őt is meghívták. Innentől kezdve vált gyűjtővé és haláláig gyűjtötte az ex libriseket.

Bagarus_Zoltan_007_21906

A gyűjtemény kialakulása

Palásthy Lajos a gyűjtés elkezdésekor több művésztől és gyűjtőtől is kapott grafikákat az induláshoz. Utána módszeresen kezdte gyűjteni a lapokat. Kollégái, barátai, ismerősei, gyűjtőtársai révén gazdagította gyűjteményét. Maga is rendelt művészektől saját névre és különböző alkalmakra ex libriseket, alkalmi grafikákat. Jónéhány művész ajándékba is készített a nevére lapokat, mikor már tekintélyesebb gyűjteménye lett. Előfordult, hogy egy-egy kisebb gyűjteményt is megvásárolt, pl. Dorogi Márton (1911-1980) kb. 2000 db-os gyűjteményét 1980-ban. Nagy gyarapodást jelentett a 80-as években, amikor Pinterits Tibor (1897–1942) gyűjtő hagyatékát megvásárolta egyben.

A gyűjtemény rendszerezéséről

A grafikák megszerzésük után füzetbe lettek bevezetve, az alábbi adatokkal: kitől és mikor került a gyűjteménybe, és kapott egy leltári számot.

A lapok kisebb dobozokban vannak. Magyar és külföldi dobozok. Ezen belül is egy-egy doboz egy kezdőbetű. Néha, ha nem fért egy dobozba a sok lap, akkor két, esetleg három doboz is van az adott kezdőbetűből.

Egy-egy dobozon belül borítékban vannak a művészek munkái, ha számos lapja van. Ha csak kevesebb, akkor boríték nélkül. Egy művész alkotásai abc rendben vannak rendezve a lap tulajdonosa szerint.

Ha egy művésztől nagyon sok lap gyűlt össze, akkor nagyobb dobozba került át az anyag. A teljes anyag polcos szekrényekben vízszintesen elhelyezve tárolódik. Ez alól kivétel a Pinterits-gyűjtemény, mely nagyméretű, könyv alakú, álló dobozokban van egy külön szekrényben. Ez a gyűjtemény háború előtti ex libriseket, grafikákat tartalmaz.

Manapság a gyűjteményt egy-egy művész hiányzó lapjának, lapjainak felkutatása, beszerzése gazdagítja tovább.

TROITZSCH,_Walter_294_62194

Ha Önnek van feleslegessé vált ex librise, ex libris gyűjteménye, örömmel elfogadjuk! Hagyaték is érdekes lehet. Vásárlás mellett cserélünk is! Keressen bennünket, megegyezünk!